Holiday sparklers

Holiday sparklers

presidenter, en berömd Chicagoan och många åskådare rikstäckande med sina färgstarka skärmar.

South Danville bosatt bor fortfarande intill fastigheten som en gång var hans fyrverkerier fabrik, Star Fireworks, på East 14th Street. När Colleen gick i pension år 1995 slutade den operation som hans far Albert Colleen Sr. startade 1945 också.

‘Jag har gjort fyrverkerier för Eisenhower, Carter och Reagan, Gå Ner ett Kilo I Veckan och för Balloon Classic i Danville,’ sa Colleen. ‘Jag gjorde många fyrverkerier för längs floden i Chicago och i Milwaukee. Vi sköt av båtar och båtar. Jag har reste över hela landet med min fyrverkeri.

‘Idag är allt sparkat elektroniskt, men när jag slog fyrverkerier, använde jag en säkring,’ tillade han.

Colleen var ansvarig för fyrverkerierna när president Dwight Eisenhower ägde en ny bro i oktober 1960 i Red Wing, Minn., Och när president Ronald Reagan talade på sin alma mater, Eureka College, i centrala Illinois. Colleen gjorde också en 20 fot lång fyrverkeri porträtt av president Jimmy Carter som en markdisplay för ett evenemang som presidenten deltog.

‘Carter sa,’ Det var första gången jag någonsin sett mig i fyrverkerier, ‘återvände Colleen.

Star Fireworks gav också fyrverkerierna för de tvåhundraåriga firandet i Chicago och Milwaukee, liksom för andra evenemang i de två städerna i många år.

‘De ville alltid ha en stor skärm längs sjön,’ sa han.

Tuggummiemagnet William Wrigley åtnjöt Colleens Chicago fyrverkerier så mycket, frågade han Colleen att tillhandahålla fyrverkerierna för många av hans country club affärer.

‘Ett år gjorde jag en fyrverkeribild av Mr. Wrigleys yacht, och sedan ett år gjorde jag en (grundskärm) bild av en tuggummi,’ sa Colleen.

Wrigley gillade speciellt en av Colleens egna fyrverkeri skapelser som kallades Crackling Tree.

‘Jag är den enda som gjorde det,’ sa han. ‘Det var ett fyrverkeri som du fastnade i marken, och det sprutade upp som en fontän och jag lade till knäckor till det.’

När Colleen betalade Wrigley en komplimang om sitt tuggummi, visste han lite att han var med för en stor överraskning.

‘Herr Wrigley sa att han älskade mina fyrverkerier, och jag sa till honom,’ Herr Wrigley, jag älskar ditt tuggummi. ”

Ett par dagar senare levererades ett fall av Juicy Fruit och ett fall av Spearmint-gummi till Colleens dörr.

Star Fireworks anställde 15 personer konsekvent under åren, och Colleen sålde många av hans enstaka fyrverkerier skapelser, såsom stickless raketer, till omkring ett dussin fyrverkerier grossistföretag.

‘Det var saker jag gjorde att de inte kunde komma utomlands’, sa han.

Men det är den utomeuropeiska konkurrensen som slutligen släckte fyrverkeriproduktionen i USA. Den 30 fot raketen, som var synlig för bilister som åkte österut på I 74 mellan Georgetown Road och Bowman Avenue utgångar, blev ett lokalt landmärke av sorter.

Sue Richter, chef för Vermilion County Museum i Danville, sa att hon alltid ville ta en bild av raketen för museumsarkivet, om det skulle innebära att man stoppade längs interstate för att snäppa bilden. Fotografiet skulle ha kompletterat museets samling av Star Fireworks kataloger och gammalt företags brevhuvud.

‘Det var en metallraket med stjärnor som kom ut ur toppen,’ berättade Richter. ‘Det kom bara ner under det senaste året eller ett och ett halvt år. Det var bara på hösten eller vintern när träden inte gick ut.’

Hubert Powell hade raketn som byggdes 1965 för en lokal Boy Scout-händelse, men efter att Powells troop var färdig med den, erbjöd de den till Colleen.

‘Det var format som ett rymdskepp,’ sa Colleen. ‘Det fanns en kollega som hade en Boy Scout-trupp och han hade det gjort för Boy Scouts, men de visste inte vad de skulle göra med det när de var färdiga med det.’

Tidens Viktminskning Tabletter gång och utomhuselementen hade dock tagit sin vägtull på rymdskeppsmärket de senaste åren.

‘Borste och träd hade vuxit upp runt det, och det började bli rostigt,’ sa Colleen. ‘För några år sedan försökte ett par kamrater att få ut det, men de kunde inte’ Gå Ner ett Kilo I Veckan t ‘

Colleen sa att han närmade sig ett par månader sedan av en annan man som ville ha raketen.

‘Någon kollega ville ha det, och jag sa att han kunde få det om han inte hade det med att ta hand om borsten och giftmånen att försöka få ut det.’