Centralafrikanska republiken landsprofil

Centralafrikanska republiken landsprofil

Centralafrikanska republiken (CAR) har varit instabil sedan dess oberoende från Frankrike 1960.

Den är rik på diamanter, guld, olja och uran men har en av världens fattigaste befolkningar.

Det stördes i turbulens 2013 när muslimska rebeller från Seleka-paraplygruppen tog makten i majoritets kristna landet. Ett band av mestadels kristna militarer, kallade anti balaka, reste sig för att motverka Seleka.

Seleka gav makten till en övergångsregering 2014 under internationellt tryck men månader av våld följde och landet skilde sig effektivt, trots att en FN-fredsbevarande styrka och ett franskt uppdrag var närvarande.

Landet genomgår en internationellt övervakad övergång med en konstitutionell folkomröstning samt president- och parlamentsval.

Faustin Archange Touadera, en före detta premiärminister och matteprofessor, förklarades som vinnare av presidentvalet i februari 2016 sett som avgörande för att vända sidan om sekter av sekteriskt våld.

Mr Touadera vann 62,71% av den mycket omtvistade avrundningsröstningen jämfört med 37,29 för Anicet Georges Dologuele, som vann den första omgången i omröstningen i december och medgav nederlag i andra.

Han kämpade som en fredsbevakare som kunde överbrygga den religiösa klyftan.

Den väl respekterade tidigare matematikprofessorn fungerade som den sista premiären av ex-presidenten Francois Bozize, som deponerades i en kupp 2013.

Den oroande av Bozize, en kristen, av de mest muslimska seleka-rebellerna släppte en spiral av våld mellan muslimska och kristna militarer som lämnade tusentals döda och många väljarna uttryckte en stark önskan om fred när de kastade sina röster.1880-talet Frankrike bifogar området, skiljer det mellan kommersiella koncessionshavare.

1960 Den Centralafrikanska republiken blir oberoende med David Dacko som president. Han vänder landet till en partistat.

1965 Dacko ousted av armén befälhavare, Jean Bedel Bokassa, som förklarar sig kejsare av ‘Centralafrikanska riket’.

1979 Bokassa dödades i en kupp med stöd av franska trupper.

1981 Army Commander Andre Kolingba griper makten.

1993 Ange Felix Patasse vinner presidentval, som slutar 12 år av militär regel.

2003 Rebel-ledare och före detta armékommandant Francois Bozize griper makten.

2009 Kollaps mellan regering och rebeller pågår. FN: s säkerhetsråd instämmer i att FN: s fredsbyggande kontor för CAR ska inrättas för att hantera pågående osäkerhet.

2012 november Nya Seleka-rebelsamitionen överskrider snabbt norr och mitt i landet, och så småningom huvudstaden.

2013 Turmoil som rivaliserande muslimska och kristna krigare anklagas för att döda hundratals människor.

2014 Michel Djotodia kup leder som ledde Seleka koalitionen avslutas som president. Catherine Samba Panza tar över som interimist.

2015 Folkomröstning om konstitutionella förändringar i november, följt av första omgången av presidentvalet.

2016 Spänning före andra omgången av presidentvalet, som emellertid passerar fridfullt. Konstitutionell domstol hade tidigare annullerat parlamentsvalet, med hänvisning till oegentligheter. BBC är inte ansvarig för innehållet på externa webbplatser. Läs om vårt förhållningssätt till extern länkning.