Chabad förbereder traditionella judiska bakverk för att fira Purim

Chabad förbereder traditionella judiska bakverk för att fira Purim

Locker dammade hennes händer med mjöl och försiktigt platta runt bollar av deg på borden. Hon skar konstgjorda cirklar av deg, som hon senare skulle fylla med sin föredragna traditionella vallmofyllning.

‘Jag har tre pojkar, alla vuxna nu, och de föredrog de söta saker som choklad’, sa hon med grin. ‘Jag tycker dock om tradition.’

Purim hedrar det judiska folks frälsning i det antika persetet från en anti-semitisk, Haman, som plottade för ett folkmord i det judiska folket och i slutändan fogades av drottning Esthers information till den persiska kungen av Hamans personliga uppdrag att förstöra det judiska folket.

För många som firar Purim, innehåller den en anpassning för att skapa hamantashen, namngiven efter Haman, och fyllning av det triangulära bakverket som föreställde skurkens hatt med vallmofrö, prunes, dagpasta eller aprikosjuice. I moderna tider sprids fyllningar utvidgas till att omfatta choklad, marshmallow fluff, regnbåge strö och mer.

Ordet ‘haman’ kan referera till Haman eller vallmofrön (mohn) och det jiddiska ordet ‘tash’ för fickor. Detta namn ledde till myten att kakorna skapades för att fira avskärningen av Hamans öron innan han hängdes.

Festivalen kommer att observeras genom allmänna läsningar av Megillah, eller Scroll of Esther, för att återställa historien om Purims mirakel, genom att skicka matgåvor till vänner, ge pengar till de fattiga och sedan njuta av en festival Purim-måltid. I år kommer Chabad Southern Minnesota Center for Jewish Life att dela bakad hamantash med Hiawatha Homes.

Purim börjar på kvällen den 28 februari och fortsätter till och med 1 mars (2 mars i Jerusalem).

Hiawatha Homes stöder cirka 130 personer med funktionshinder i Olmsted County, och har 22 samhällsbaserade hem i Rochester, Oronoco och Byron. Organisationen tillhandahåller även familjestöd och respitvård.

‘Vi är glada över att kunna föra denna semestertradition till Rochester och att dela den med Hiawatha Homes’, säger Chana Greene, utbildningschef för Chabad. ‘Händerna på erfarenhet kommer definitivt att uppskattas av alla.’

Rabbi Shloime Greene växte upp och gjorde hamantash när han var barn.

‘Semestern är en glädjande tid att fira’, sa Rabbi Shloime. ‘Purim är en absolut glädje. Det gick från det som kunde ha varit en dag av sorg till en dag med absolut glädje.’

Med hamantashbaken såg Locker flera unga barn bakande i närheten. Barnen gigglade när de dumpade regnbåge strö i deras deg och smög fåniga leenden genom sina mjölstripade ansikten.

När Locker flyttade till Rochester noterade hon att det judiska samhället var ‘mycket litet’ och att försöka behålla vissa kulturella traditioner skulle ha varit svårt. Det fanns dock hopp om att yngre generationer deltar i hamantashbakning och firar Purim.

ArticlesFire förstör populär Mazeppa barUPDATE: Fyra hålls i samband med dödlig skyttePolitisk utredning skjuter ljus på övergrepp från John Adams chefFriends säger att skottoffer handlade om hans familjBarns basket: Flytta till Auditorium en källa till contentionMan debiteras i andra kriminella sexuellt beteende caseHotel Carlton röster genererar etik klagomålFire tystnar musikhistoria i MazeppaAlleged stöld gnistor tvist mellan Dodge County tidningar27 år, 300 meter, 1 fantastisk utsikt.