Charlestowns julstad är ett kärleksarbete

Charlestowns julstad är ett kärleksarbete

CHARLESTOWN Det finns cirka 8 100 personer som bor i Charlestown.

Och runt denna årstid finns åtminstone åtta gånger så många semesterljus som gör stadens fyrkantiga ljus ljusare än Rudolphs näsa i en snöstorm.

Stadens medarbetare och volontärer har satt upp Charlestowns årliga julstad sedan den första veckan i oktober. Utställningen kommer att fortsätta varje natt till och med 1 januari.

Charlestown Parks Director Rhonda Davidson uppskattar cirka 40 000 50 000 personer besöker staden för sin ljusutställning anses vara den största i regionen varje år.

‘Jag blir så upphetsad att prata om det,’ sa Davidson tisdag morgon.

Bilar har redan liner upp runt torget på kvällen som arrangörer testar musiksekvenserna och ljusmönstren. Det tar månader med planering och förberedelse, tillsammans med en grupp dedikerade människor, att dra av en sådan show. Många tack går till ‘mastermind’ ljusanimator Mark Obermiller.

Obermiller har varit storögd om julljus sedan han var ett barn. Från och med 1998 dekorerade han sitt eget hem med hjälp av animerade ljus (ljus med specialeffekter och medföljande musik) och 2009 tog han sina talanger till staden. Nu häller hans passion för utarbetade ljusskärmar helt ut i staden, och det är mer än tillräckligt.

‘När jag lämnar här vill jag inte titta på julljus’, skrattade Obermiller.

Skärmarna har ökat i storlek och teknik genom åren. Huvuddelen av ljusen på torget har omvandlats till vad Obermiller kallar pixlar, små kapslingar som inkluderar tre LED-lampor. Det finns cirka 55 000 pixlar på torget, och om ytterligare 15 000 traditionella semesterljus.

Lusthuset på mitten av torget omvandlas till Obermillers kontrollrum. Det är där han komponerar och förhandsgranskar musikaliska ljussekvenser och gör anpassningar efter behov.

Men när det är dags, kan Obermiller blanda sig med publiken och titta på reaktionerna. Det är den verkliga tillfredsställelsen, sa han.

Utställningen på torget är imponerande, men det är inte allt som planeras för julstad. Tvärs över gatan vid Greenway Park står ett 50 fot träd av tråd och täckt av ljus. På Family Activities Park över Charlestown High School kan besökare hoppa på den älskade Charlestown Express Train (även belagd med ljus) eller åka skridskor på den syntetiska isbanan.

Cody Spencer, anställd på Charlestown Pizza Company på torget, sa att sakerna blir lite hektiska i Charlestown runt semestern, men det är allt i roligt namn.

‘Jag älskar det,’ sa han. ‘Det är en bra tid på året för familjen ändå, så när du kan komma ut med din familj och få se något så här och njuta av det, är det fantastiskt.’

Davidson har sett som barn återvänder år efter år, så småningom blir vuxna med sina egna familjer. Hon påminner om en kvinna som sa att hon har tagit sitt barnbarn till Charlestowns julstad de senaste fem åren. Det har blivit familjen ‘Hallmark moment’.

‘Alla behöver ett hallmark-ögonblick i sitt liv, du vet att traditionerna och familjerna bara hänger ihop utan all omvärld’, sa Davidson. ‘De kommer bara in i stan och det handlar om jul och familjer och bara spenderar tid tillsammans.’

Charlestowns magi under semestern gör det bittert sött när allt måste komma ner, en process som tar ungefär en månad.

‘Det är lika stor en uppgift att ta ner som det är att lägga upp det,’ sade Obermiller.

Davidson beskrev mörkret efter ljuset som slår en tegelvägg.

‘När du kommer genom staden den första natten och det är mörkt och det finns inget ljus, är det deprimerande’, sa hon. ‘Det är bara så surrealistiskt för att jag är så glad att det är över alla är trötta eftersom vi har gått 100 mil per timme sedan första oktober för att få allt upp.

‘Men saken är, vi behöver den pausen, så vi kan förbereda oss för nästa 1 oktober när vi börjar samla allt och börja sätta upp det igen.’

BASKETBALL: New Albany går vidare till regionala finalen med 65 45 seger över SouthUPDATE: Polisuppehållet i Jeffersonville slutar med arrestPolice letar efter Clarksville man anklagad för djurbråkningPoll visar Watson med dubbelsiffrig ledning över CanonBOYS ‘BASKETBALL: Bulldogs förbereder sig för bekant fiende på regionalRare’ hästsko moln ‘fotograferade över NevadaPortage House s nya ägare revamping menyn, men att hålla foodie flairAmerican Smokehouse Stadium vinster sin fot i Jeffersonville