Oregon State Civil War hjälte Jake Cookus återvände till Beavers med kärlek

Oregon State Civil War hjälte Jake Cookus återvände till Beavers med kärlek

CORVALLIS Jake Cookus lyfte kragen i sin svarta T-shirt för att torka bort tårarna som snabbt brunnar i ögonen.

Oregon State Assistant hade bosatt sig i skrivbordsstolen på sitt kontor onsdag inuti Valley Football Center efter hans dagliga poststräningskörning, vilket reflekterade över ett tumultuöst år, fylld med hjärtskärpa både professionellt och personligt.

Mycket är osäker på Cookus och hans framtid efter lördag när han ska coacha Beavers i inbördeskrigets rivalisering som 17 år sedan gjorde sitt namn legendariskt i hela staten.

Cookus vet inte var han ska ha jobb nästa säsong. Han offrade andra heltidsjobb möjligheter att återvända till sin alma mater år 2016 som en kvalitetskontrollanalytiker, en icke-coachande roll som gjorde att han kunde vara nära sin mamma, Gayle och far Larry i hans infödda Roseburg.

Men jobbet, för all den otydlighet som den nu håller över sitt liv, gav honom chansen förra året för ytterligare en Thanksgiving med Larry. Cookus ‘föräldrar deltog i varje OSU-fotbollsmatch i 2016, förutom matchup med Oregon.

På den Thanksgiving-helgen var Cookus vid sin fars sjukhusbädd. Larry skulle inte kunna göra det till Reser Stadium på Gå Ner ett Kilo I Veckan en dag som Beavers snappade åtta matchen förlorade strimmorna till de ankor som hade bäras på fläktbasen. semestern, mannen Gå Ner I Vikt Snabbt som väckte sin son med fokus på seghet och disciplin, hade en primär begäran.

‘Allt han brydde sig om var att se till att han kunde vara framför TV: n för att titta på inbördeskriget,’ sa Cookus.

Den 4 augusti, mindre än nio månader senare, dog Larry Cookus vid 67 års ålder efter en treårig kamp med amyotrofisk lateralskleros (ALS).

Att diskutera utmaningarna hos ALS, även känd som Lou Gehrigs sjukdom, förblir svåra för Cookus. Han föredrog att inte gå in på detaljer om de symptom som hans far mötte under de senaste åren av sitt liv.

Avancerade symtom på neurodegenerativ sjukdom kan innefatta svårigheter att äta, andas och tala, eftersom fler muskler påverkas. Det finns ingen känd botemedel.

‘Det är den värsta sjukdomen du någonsin kunde tänka på,’ sa Cookus.

Jake Cookus var en all quarterbackback och defensiv tillbaka på Roseburg High School. Han gjorde det andra laget offensiv bakom framtida Oregon quarterback Joey Harrington. (Foto av Robert Kaiser) ROBERT KAISER

Påverkan Larry Cookus hade på sin enda son var ouppnåelig. Han spelade college fotboll på Tulsa innan han bosatte sig och uppfostrade en familj i Roseburg, där han körde en 425 hektar stor boskap. Jake Cookus körde en traktor vid sin 13 års födelsedag, och sysslor varierade från häckande stängsel till buckande hö.

Larry Cookus var också en långvarig vetenskapslärare vid Joseph Lane Middle School, där han coachade fotbollslaget. Lane var ett av de två matarprogrammen för Roseburg High School, vilket gjorde Cookus till en inflytelserik mentor för studenter som övergick till varsitetsprogrammet under legendarisk tränare Thurman Bell.

Cookus och Bell var nära. Den förra implementerade liknande nomenklatur och stil som underlätta övergången för spelare som når högskolanivån. Bell krediterade Cookus med att hjälpa övertyga begåvade, atletiska elever att spela fotboll, kallade honom den bästa rekryteraren han någonsin haft.

‘Om de kunde tugga bubbelgummi och gå, fick han dem där ute,’ sa Bell.

Cookus coachade Jake före sin son quarterbacked Roseburg till back to back state titlar 1995 och 1996, vann det sista mästerskapet Bell innan han gick i pension efter 2015 år efter 45 årstider.

‘De hade samma ambition och samma körning,’ sade Bell om far och son.

Bakom en glasram inuti Cookus ‘Office på Oregon State hänger sin svarta Beavers’ -jersey från 2000 Fiesta Bowl, som symboliserar en av de största årstiderna i programhistoriken. Få spel var mer meningsfulla i statshistoria än inbördeskriget som säsongen.

Båda lagen var plötsligt 9 1 och i den nationella topp 10 med BCS-skålen på kanten. Cookus, då en säkerhet, avlyssnade Oregon quarterback Joey Harrington tre gånger med sina föräldrar i närvaro. De körde tillbaka till sin Roseburg-ranch, som skönt radion för att försöka höra sin ESPN-radiointervju.

Larry gick i pension år 2010. Han lärde sig om hans skick fyra år senare när hans son hade jobbat fulltidsassistent på Hawaii. Yrkesmässigt gav flytten till Honolulu Jake tillfälle att fortsätta sin karriär. Men det lämnade honom plötsligt ett hav ifrån ranchen och hans farande far.

Cookus visste från det ögonblick han började coacha att hans mål var att återvända till OSU en dag. Den försvagande sjukdomen som hans far kämpade gav en större brådskelse för att göra det målet att få fram.

‘Jag visste inte hur mycket längre han hade’, sa Cookus.

Jake Cookus återvänder den första av tre avlyssningar mot Oregon i 2000 inbördeskriget, vilket Oregon-staten vann 23 13. (Foto av Steven Nehl) Steven Nehl

Hawaii var Cookus ‘femte stopp i 14 år efter att hans spelar karriär slutade, efter stints i södra Oregon, Kentucky, Weber State och Montana. Den sju åriga sträckningen vid Weber State gav slutligen chansen för att Cookus skulle bli en sällsynt länk mellan oliktiden av Oregon State fotboll.

Cookus anlände till Weber State efter två år som examenassistent i Kentucky, där han bodde på andra våningen i en lägenhet i Lexington med Ron McBride och hans fru, Vickie.

McBride var en legendarisk tränare i Utah som mentorerade Gary Gå Ner ett Kilo I Veckan Andersen. När McBride tog huvudcoachingjobb på Weber State 2005 var Cookus en av hans första anställningar. Han överlappade på skolan med nuvarande OSU-assistenter Kevin Clune, Chad Kauha ‘aha’ a och Kevin McGiven.

‘Jag nämnde Gary att jag trodde att han skulle vara ett bra tillskott,’ sa McBride. ‘. Jake är ett mycket intelligent barn. Han har ett mycket ljust sinne. ‘

Andersen hade inte plats för Cookus under sin första säsong i Corvallis men lovade att ta med honom när det var möjligt. Den chansen kom efter säsongen 2015 och Cookus hoppade till chansen även efter att ha behållits av en ny personal på Hawaii.