osäkra fordringsägare får 5 till 11 cent på dollar

osäkra fordringsägare får 5 till 11 cent på dollar

Gordmans konkurs är över, med en slutlig likvidationsplan som godkänts av domstolen mindre än ett år efter att Omaha varuhuskedja kollapsade under craterförsäljning och hög utdelning till majoritetsaktieägaren.

I slutändan, som med någon konkurs, gjorde vissa Gordmans fordringsägare bättre än andra: Kreditgivare utan säkerhet som döptes osäkrade fick pennies på de dollar de säger att de var skyldiga. Bolagets majoritetsägare tidigare hade satt sig upp med en snygg utdelning före återförsäljarens undergång. Och investerare innehavare av bolagets stamaktier var helt utplånade.

Enligt de slutliga likvidationsdokumenten kommer osäkra fordringsägare dessa leverantörer och handelshandlare på kroken och utan några säkerheter att avskärma kommer att få mellan 5 cent och 11 cent på dollarn. historia.

[Gordmans namn lever vidare i butiker i Council Bluffs, Lincoln och Fremont]

Gordmans ‘Omaha-området osäkrade fordringsägare inkluderar Omaha-lastbilsföretag Werner Enterprises, som är skyldigt till cirka 454 000 dollar. Gordmans drev cirka 100 butiker i 22 stater, tillsammans med lager i Omaha och Indiana som mottog regelbundna leveranser av kläder och hemvaror via fraktbil. i Omaha.

‘Min gissning är att vid 10 cent på dollarn räknar gammaldags detaljhandelsleverantörer sig till tur’, säger John Ayers, professor emeritus vid lagskolan vid University of California, Davis.

Det har varit en tjurmarknad för konkursadvokater när det gäller återförsäljare. Leksaker R Us, Radio Shack och The Limited har alla lämnats in för konkursskydd under de senaste månaderna, bland konkurrens från online-återförsäljare och shoppermigration från köpcentra. Penney har också ekonomiska problem.

Vid Gordmans, som inlämnades för konkursskydd med avsikt att likvidera i mars, hade försäljningsutvecklingen varit en kamp sedan åtminstone 2012. Försäljningen i butikerna öppnade minst ett år ökade på bara ett fjärdedel under de fyra år före konkursförfarandet i mars. Under nio månader av fiscal 2016, den sista perioden för vilket finansiella resultat är tillgängliga, minskade försäljningen 6 procent till 418 miljoner dollar. Nio månaders nettoförlust mer än fyrdubblats från ett år tidigare till 12,5 miljoner dollar.

Allt sagt, det var bara för mycket. Gordmans i år sålde ungefär hälften av sina 100 butiker och sitt Omaha-lager till Texas stormarknadskedjemålningar för cirka 40 miljoner dollar. Stage fortsätter att driva dem som rabatterade butiker, medan lagerförvärvet sparade cirka 150 jobb. Ytterligare 76 miljoner Gå Ner I Vikt Snabbt dollar höjdes genom att gå ut av affärsförsäljningen på de återstående butiker som inte ingår i Stage-avtalet. Jobb på de stängda butikerna och 300 anställda huvudkontor i Aksarben Village förlorades.

Tuffa försäljningsvillkor var inte de enda saker som pressade på företaget grundades för mer än 100 år sedan som en enda Omaha-butik. Gordmans 2010 blev involverad Gå Ner I Vikt På En Vecka i en Wall Street-utveckling som accelererade kassaflödesförhöjningen hos det börsnoterade företaget. Florida hedgefond kallad Sun Capital började köpa aktier, så småningom äga ungefär Gå Ner I Vikt Snabbt Piller hälften och kommer att dominera styrelsen. Men under de följande åren skulle aktiekurserna börja falla och försäljningen var en trend som inte gick förlorad på Sun Capital.

Från och med 2012 började Gordmans aktier sjunka från lite mer än 20 dollar styck. Retail Shakeout började på allvar. Det året tog Sun Capital ut en försäkring av sorter, efter att Gordmans styrelse dominerat röstade en särskild utdelning på 70 miljoner dollar. Sun Capitals andel uppgick till cirka 36 miljoner dollar. Gordmans var tvungen att låna 45 miljoner dollar för att betala den särskilda utdelningen, med 25 miljoner dollar i kontanter för att betala resten, pengar som skulle ha kommit i kraftig praktisk under senare år.

Jeff Gordman, en medlem av grundarefamiljen, var chef för detaljhandlaren av kläder och hemvaror vid den tiden. Försök att nå Gordman på bekräftelsen av konkursplanen genom sin advokat i Omaha misslyckades. Sun Capital svarade inte på begäran om kommentarer.

Komplexa konkurser i stora börshandlade företag kommer inte att bli billiga. Det nationella advokatbyrån Kirkland Ellis, som representerade Gordmans när det ingick sina affärer och försökte komma fram till en återbetalningsplan, söker cirka 120 000 dollar i avgifter och kostnader för det senaste arbetet, vilket skulle ge sin totala domstol godkänd ersättning i fallet till cirka $ 1.25million. Timavgifter för Kirkland Ellis advokater har varierat från 645 till 1 075 dollar.

Omaha advokatbyrå Kutak Rock representerade också Gordmans. Den söker 31,200 dollar i de senaste avgifterna och kostnaderna, vilket skulle ge sin domstol godkänd ersättning till cirka 350.000 dollar. Juridiska avgifter för de företag som företräder gäldenären och de som hanterar frågor för de osäkrade fordringsägarna kommer från de tillgångar som den konkursgäldenär har till hands. Varken Kutak Rock eller Kirkland Ellis svarade på begäran om kommentar.

Endast de osäkrade fordringsägarna fick rösta på konkursplanen. Omkring 1 500 omröstningar skickades ut till sådana fordringsägare skyldade cirka 90 miljoner dollar. Av dem som svarade kom över 90 procent överens om villkoren. Summan varierade från nästan 1 miljon dollar till en New York-klädleverantör till mer blygsamma belopp, till exempel 15 000 dollar för en Omaha-modelleringsbyrå och ett fåtal tusen sökes av ett antal anställda som avslutades före konkursen som säger att de är skyldiga till avgångsvederlag.

Gordmans likviderades enligt kapitel 11 i konkurskoden, så att den fortsatte att fungera för stavning för att öka extra pengar från att gå ut ur affärsförsäljning och direkt försäljning av hälften av platserna. Vanliga företagslikvidationer händer enligt kapitel 7 i koden. Kapitel 11 maximerade återbetalningar för fordringsägarna, sade Gordmans i domstolsdokument.

‘Gäldenärerna tror att planen ger en större återhämtning till innehavare av tillåtna allmänt osäkra fordringar än en kapitulationsavveckling’, enligt handlingar som lämnades i förra månaden av Gordmans konsulter till stöd för planen.

När det gäller andra fordringsägare var långivaren Wells Fargo den främsta, med säkerhet som bestod av Gordmans fullständiga lista över tillgångar. Den var skyldig till cirka 66 miljoner dollar och betalades ut efter att affärsförsäljningen gick ut. Konkursrätten i Omaha sa att bekräftelse av återbetalningsplanen av domaren förra månaden betyder ‘gäldenären måste nu följa bestämmelserna’ men förutom det är det över, med Gordmans ‘i stort sett upphör att existera’ i sin tidigare form.